Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Spouwmuurisolatie zonder ecologisch onderzoek vanaf november weer mogelijk

Spouwmuurisolatie zonder ecologisch onderzoek vanaf november weer mogelijk

  • Nieuws

Het goede nieuws is dat vanaf november 2023 huiseigenaren weer hun spouwmuur kunnen laten isoleren zonder dat daarvoor ecologisch onderzoek nodig is. Demissionair minister Hugo de Jonge heeft deze welkome beslissing genomen. Wat dit betekent, is dat het isoleren van je spouwmuur weer binnen handbereik ligt, zonder de tijdrovende en kostbare ecologische hindernis. Natuurlijk is er een belangrijke voorwaarde: je moet natuurvriendelijk isoleren.

Vereniging Eigen Huis heeft zich eerder genoodzaakt gezien om te stoppen met de ledendienst voor spouwmuurisolatie vanwege een uitspraak van de Raad van State. Deze uitspraak maakte duidelijk dat ecologisch onderzoek verplicht was vóór spouwmuurisolatie. Vereniging Eigen Huis heeft destijds al opgeroepen tot een snelle oplossing voor dit probleem. Nu is er goed nieuws, want het kabinet heeft gehoor gegeven aan deze oproep. Vanaf november mag je dus weer aan de slag met het isoleren van je spouwmuur zonder de ecologische obstakels. Wel is het belangrijk om de natuur in gedachten te houden tijdens het isolatieproces.

Kortetermijnaanpak voor de komende drie jaar

De herintroductie van spouwmuurisolatie zonder vleermuisonderzoek is echter geen permanente oplossing, maar eerder een kortetermijnaanpak voor de komende drie jaar. In deze periode krijgen gemeenten de kans om ecologische gebiedsonderzoeken (SMP) uit te voeren. Na deze drie jaar kunnen huiseigenaren op basis van toestemming, verleend door de provincie, doorgaan met het isoleren van hun spouwmuren. Hierbij is de garantie van Vereniging Eigen Huis van cruciaal belang: alle gemeenten moeten gebruikmaken van deze methode om huiseigenaren de vrijheid te geven om hun huizen te isoleren. Dit betekent dat de kosten voor het uitvoeren van deze gebiedsonderzoeken volledig moeten worden vergoed aan gemeenten, zonder dat dit ten koste gaat van de middelen die bedoeld zijn voor het isoleren van slecht geïsoleerde woningen. Het is essentieel dat alle betrokken ministeries samenwerken bij het financieren van deze onderzoeken, omdat zowel woningisolatie als natuurbescherming van belang zijn.

Maatregelen natuurvriendelijk isoleren

Het natuurvriendelijk isoleren van je huis vereist zorgvuldige planning en uitvoering. Volgens de natuurkalender moeten specifieke maatregelen worden genomen. Huiseigenaren zijn verplicht om zogenaamde ‘exclusion flaps’ te plaatsen. Deze flappen zorgen ervoor dat vleermuizen nog steeds naar buiten kunnen vliegen, maar niet meer naar binnen kunnen. Bovendien moeten alternatieve verblijfplaatsen worden gecreëerd voor deze prachtige dieren. De natuurkalender bepaalt ook wanneer je daadwerkelijk kunt isoleren, rekening houdend met de seizoensgebonden behoeften van de fauna. Het is belangrijk om te weten dat je jouw woning alleen mag laten isoleren door een bedrijf dat is opgeleid voor natuurvriendelijk isoleren.

Een duurzame toekomst voor ons allemaal

Al met al is de herintroductie van spouwmuurisolatie zonder vleermuisonderzoek een welkome ontwikkeling voor huiseigenaren. Het biedt de mogelijkheid om je huis te isoleren zonder de belemmering van kostbare en tijdrovende ecologische onderzoeken. Het is echter essentieel om natuurvriendelijke maatregelen te treffen om onze natuurlijke omgeving te beschermen. Als huiseigenaar kun je nu al stappen ondernemen om je huis voor te bereiden op isolatie in november en ervoor te zorgen dat je warm en comfortabel de winter doorkomt. Vereniging Eigen Huis blijft strijden voor de belangen van huiseigenaren en dringt aan op garanties van gemeenten om deze aanpak te ondersteunen. Zo kunnen we zowel onze huizen isoleren als onze natuur beschermen, en werken aan een groenere en duurzamere toekomst voor ons allemaal.

💬 Gratis advies