Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Meer geld voor isolatie van woningen in Groningen

Meer geld voor isolatie van woningen in Groningen

  • Nieuws

Groot nieuws voor huiseigenaren in alle 10 gemeenten van Groningen en bepaalde gemeenten in Noord-Drenthe! De overheid biedt nu de mogelijkheid om je huis gratis te laten isoleren, zodat je minder afhankelijk wordt van gas. Dit is een welkome steun na de problemen die veel mensen hebben ervaren door de gaswinning. Staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw heeft aangekondigd dat de regering hier ruim 1,6 miljard euro voor vrijmaakt, een besluit dat bekend werd gemaakt in Garmerwolde.

Elke huiseigenaar kan nu tot de helft van de kosten voor woningisolatie vergoed krijgen, met een maximum van 20.000 euro. Dit bedrag omvat ook de bestaande landelijke ISDE-subsidie. Het is bijna twee keer zoveel als wat mensen elders in Nederland aan subsidie kunnen ontvangen. Echter, dit betekent wel dat bewoners de andere helft van de kosten zelf moeten betalen. Bewoners in het aardbevingsgebied kunnen rekenen op een hoger subsidiebedrag. Inwoners van kernen, waaronder Uithuizen, Middelstum, Loppersum, Appingedam, Delfzijl, Ten Boer, Siddeburen en Slochteren, kunnen aanspraak maken op een isolatiesubsidie van maximaal 40.000 euro per woning. Voor huizen buiten dit gebied is de helft van dit bedrag beschikbaar gesteld.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer over het stoppen van de gaswinning werd de aankondiging van deze subsidie al kort besproken, wat leidde tot discussie over de regeling.

Er is kritiek geuit op maatregelen die hebben geleid tot ongelijke behandeling. Het kan voorkomen dat iemand een nieuwe woning krijgt terwijl de buren niet kunnen profiteren van dezelfde regeling. Een commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel heeft onderzocht hoe deze ongelijkheden kunnen worden verminderd.

Het advies was om deze ongelijke behandeling weg te werken, bijvoorbeeld door alle huiseigenaren de mogelijkheid te bieden hun woning te verduurzamen. Muren, vloeren en daken van alle huizen zouden zo goed geïsoleerd moeten worden dat de noodzaak voor gasgebruik verdwijnt.

Maar met deze nieuwe subsidie voor isolatie bestaat het risico dat hetzelfde patroon zich herhaalt, aldus verschillende Kamerleden. Vijlbrief bevestigt dat het maximale bedrag alleen beschikbaar is voor huiseigenaren in het aardbevingsgebied. Volgens het demissionaire kabinet is er niet genoeg geld om de regeling verder uit te breiden.

Inwoners van Groningen besteden naar verhouding het grootste deel van hun inkomen aan energiekosten, namelijk bijna een kwart (23,6 procent). Dit komt door het grote aantal grote en oude huizen in het gebied.

Een kwart van het inkomen besteden aan energie is behoorlijk veel; het Nibud adviseert huishoudens om maximaal acht procent van hun inkomen uit te geven aan energie om financiële problemen te voorkomen.

💬 Gratis advies