Meteen naar de inhoud
Home » Blog » 10 voordelen van isoleren in de zomer

10 voordelen van isoleren in de zomer

Wanneer we aan woningisolatie denken, denken we vooral aan het warm houden van ons huis tijdens de koudere dagen. Dankzij isolatie kan warmte namelijk minder snel uit de woning ontsnappen en blijft het binnen beter en langer op temperatuur. Op die manier biedt isolatie allerlei voordelen, waaronder een verlaging van de energierekening. Maar ook in de zomer isoleren kan veel voordeel opleveren. Welke voordelen dat precies zijn vertellen we je in deze blog.

1. Woning koel in de zomer

Wat niet veel Groningers weten is dat woningisolatie niet alleen warmte binnenhoudt in de winter, maar ook de hitte in de zomer buiten houdt. Op die manier zorgt isolatie ‘s zomers voor meer wooncomfort. Huizen in Groningen met een slechte isolatie hebben de neiging om snel op te warmen in de zomer, met name de zolder waar de zon op staat te schijnen. En wanneer warme lucht eenmaal binnen is op een hete zomerdag, kan het moeilijk zijn om deze weer te verwijderen. Met isolatie kan de warmte echter langer buiten gehouden worden. Hierdoor is de woning koeler omdat de warmte niet langer door kieren en naden naar binnen kan komen. Isoleren biedt dus voordelen in zowel de winter als de zomer.

2. Meteen energiebesparing in het najaar

Wie zijn of haar woning in Groningen in de zomer alvast laat isoleren, bespaart direct energie in het najaar. Wanneer de zomer voorbij is en het weer wat kouder wordt, is je woning namelijk al voorzien van goede isolatie. Hierdoor is het een stuk aangenamer in huis en hoeft de verwarming minder snel aan. De meeste Groningers gaan zich pas na de zomer oriënteren op isolatie, omdat ze merken dat het binnen kouder wordt, terwijl jij er dankzij zomerisolatie al comfortabel bij zit. Door in de zomer alvast te isoleren start je dus meteen met besparen vanaf de eerste koude dagen.

3. Oók besparen in de zomer

Niet alleen in het najaar bespaar je dankzij woningisolatie op geld en energie. Ook in de zomer heeft isolatie voordelen. Doordat de isolatie namelijk warmte buiten de deur houdt, blijft de temperatuur binnenshuis redelijk constant. Je hebt dus minder energie nodig om de woning koel te houden. Dat betekent dat je doorgaans geen airco of ventilatoren hoeft aan te schaffen. En dat scheelt enorm! Allereerst zijn zulke apparaten geen vrienden van je portemonnee: de aanschaf zelf is al een forse kostenpost en daarnaast verbruikt een airco veel energie. Met isolatie bespaar je dus op stroomkosten voor deze geldverslindende apparaten. Bij een goed geïsoleerde woning is het over het algemeen niet nodig om een airco aan te schaffen.

4. Minder kans op wachttijden

In de winter of bij dalende temperaturen denken mensen vaak eerder aan isoleren. Daardoor lopen de wachttijden bij Groningse isolatiebedrijven in ‘s winters snel op. In het voorjaar en de zomer denken inwoners van Groningen juist minder na over woningisolatie. Daardoor heeft een isolatiebedrijf in die periode vaak minder opdrachten, waardoor er niet of nauwelijks wachttijden zijn en je dus sneller geholpen kunt worden. Waar de wachttijden ‘s winters wel eens meerdere maanden kan bedragen, kun je in de zomer kun je vaak al direct worden geholpen. Uiteraard rekening houdend met de bouwvak. Bovendien is het isoleren van een woning een klus die vaak al in één dag kan worden gedaan. Zo zit je snel in een comfortabele woning en kun je sneller beginnen met besparen.

5. Meestal ook goedkoper

Een ander voordeel van isoleren in de zomer is dat het doorgaans goedkoper is. Omdat de vraag naar isolatie in Groningen ‘s zomers aanzienlijk lager is, hebben isolatiebedrijven doorgaans meer ruimte in deze periode. Daardoor kun jij als klant vaak profiteren van kortingen. Hierdoor is isolatie in de zomer goedkoper dan in de winter en hoef je dus minder geld uit te geven. Zo bespaar je met isolatie dus eigenlijk dubbel!

6. Minder geluidsoverlast

We wonen in delen van Groningen redelijk dicht op elkaar en geluidsoverlast is daardoor een veelvoorkomend probleem. Vooral in de zomer blijven we langer op en is niet ongebruikelijk dat we meer tijd in de buitenlucht besteden. Denk aan kinderen die de een maand lang vrij zijn en zich vermaken in de speeltuin of het veldje tegenover je huis. Of bijvoorbeeld de buren die ‘s avonds nog gezellig buiten zitten en misschien wel regelmatig een tuinfeest geven of een barbecue organiseren. Met isolatie zorg je ervoor dat je woning beter geïsoleerd is, ook tegen geluid. Daardoor heb je na isolatie minder last van geluidsoverlast in de zomer.

7. Vermindert kans op problemen

Isoleren in de zomer in plaats van de winter kan veel voordelen opleveren. In de winter kunnen weersinvloeden er namelijk voor zorgen dat isolatie niet lukt, bijvoorbeeld door vorst, storm of hevige regenbuien. Maar ‘s winters isoleren kan ook zorgen voor vertraging. Denk bijvoorbeeld aan vocht in de kruipruimte dat eerst afgevoerd moet worden. Er zullen dan eerst maatregelen getroffen moeten worden die altijd extra geld kosten. Dat betekent dat het isoleren duurder uitvalt. In de zomer kunnen vrijwel alle isolatiewerkzaamheden zonder problemen worden uitgevoerd. Woningen die ‘s winters nogal vochtig zijn, zijn in de zomer kurkdroog. Door de warmte in de zomer verdwijnt het vocht namelijk uit je woning. De kans dat er onvoorziene vertraging ontstaat is hierdoor een stuk kleiner, waardoor isolatie doorgaans zonder herstelwerkzaamheden vooraf kan plaatsvinden.

8. Makkelijker ventileren

Een ander voordeel van ‘s zomers isoleren is dat het ventileren een stuk makkelijker gaat. Na isolatie is het namelijk van belang dat de woning of ruimte goed gelucht wordt. Bij sommige isolatiemaatregelen is het zelfs aan te raden om een aantal uren niet in de woning te zijn. En dat is in de zomer een stuk eenvoudiger en prettiger om te doen dan tijdens de wintermaanden met temperaturen rond het vriespunt. Zo wordt de keuze om in de zomer te isoleren opeens een stuk makkelijker. Zet ‘s ochtends bijvoorbeeld de ramen maximaal een uur tegen elkaar open. Zo kun je jouw huis luchten voordat het in de middag warmer wordt en geniet je tegelijkertijd van frisse lucht binnenshuis. Houd daarna de ramen en deuren de gehele dag zo veel mogelijk dicht. En vergeet de gordijnen, screens of shutters aan de kant waar de zon staat ook niet te sluiten.

9. Een goede investering

Niet onbelangrijk is dat isoleren in de zomer ook nog eens een gunstige investering is, zeker met de lage rente en de hoge inflatie van dit moment. Het laten isoleren van je woning in Groningen levert vandaag zelfs meer op dan het spaargeld op de bank te laten staan. En met de torenhoge energieprijzen is isolatie snel terugverdiend. Zeker als je je realiseert dat isolatie ook nog een positief effect heeft op het energielabel van je woning én dus de waarde van je huis. Een goed geïsoleerde woning in Groningen zal je woningwaarde dus doen laten stijgen. Dus al met al is isolatie een duurzame investering die goed is voor je portemonnee en het milieu.

10. Ook subsidie in de zomer

Een ander voordeel van isolatie is dat er ‘s zomers ook subsidies beschikbaar zijn voor isolerende maatregelen, waaronder kruipruimte isolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie en dakisolatie in Groningen. Denk bijvoorbeeld aan de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Groningse woningeigenaren die 2 isolatiemaatregelen laten uitvoeren kunnen een deel van dit totaalbedrag terugkrijgen. Wie benieuwd is naar de kosten en mogelijkheden van isolatie, kan bij ons gratis en vrijblijvend een offerte opvragen. Binnen twee werkdagen krijg je een voorstel op maat. Isolatiebedrijf Groningen kan je ook helpen bij het aanvragen van subsidie. En uiteraard staan we ook in de zomer voor je klaar!

💬 Gratis advies