Ga naar de inhoud
Home » Blog » Provincie Groningen versoepelt regels voor woningisolatie

Provincie Groningen versoepelt regels voor woningisolatie

  • Nieuws

De provincie Groningen heeft een tijdelijk gedoogbeleid ingevoerd om het isoleren van particuliere woningen eenvoudiger te maken. Dankzij dit beleid kunnen huiseigenaren hun woningen natuurvriendelijk isoleren zonder eerst een ecologisch onderzoek of vergunning aan te vragen. Dit moet de isolatie van woningen versnellen, terwijl de bescherming van dieren gegarandeerd blijft.

Subsidies versnellen verduurzaming

Het Nationaal Isolatie Programma (NIP) van de Rijksoverheid streeft ernaar om vóór 2030 maar liefst 2,5 miljoen woningen te isoleren. Voor huiseigenaren in Groningen (en Noord-Drenthe) is er bovendien de subsidieregeling Nij Begun. Door deze financiële stimulansen verwacht men een toename in isolatieprojecten. Omdat de omgevingswet vereist dat isolatie natuurvriendelijk gebeurt, komt het nieuwe gedoogbeleid precies op tijd.

Waarom natuurvriendelijk isoleren?

Veel woningen bieden onderdak aan beschermde diersoorten, zoals vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen. Traditionele isolatie kan deze dieren in gevaar brengen. Daarom is normaal gesproken een ecologisch onderzoek verplicht, en bij aanwezigheid van dieren moet er een flora- en fauna-activiteitenvergunning worden aangevraagd. Dit proces kan anderhalf jaar duren, wat verduurzamingsprojecten vertraagt. Met het gedoogbeleid wordt dit proces aanzienlijk versneld, zonder de veiligheid van dieren in gevaar te brengen.

Voorwaarden van het gedoogbeleid

Om gebruik te maken van het gedoogbeleid moeten huiseigenaren en isolatiebedrijven voldoen aan specifieke voorwaarden:

  • Het isolatiebedrijf moet gecertificeerd zijn in natuurvriendelijk isoleren.
  • Er mag niet worden geïsoleerd tijdens kwetsbare periodes, zoals broedseizoenen en winterslaap.
  • Er moeten alternatieve verblijfplaatsen worden gecreëerd, zoals vleermuiskasten of nestkasten.

Dit beleid is tijdelijk en blijft van kracht totdat er een Soortenmanagementplan (SMP) en de bijbehorende vergunningen beschikbaar zijn.

💬 Gratis advies