Meteen naar de inhoud
Home » Isolatiematerialen

Isolatiematerialen

Welke soorten isolatiemateriaal zijn er?

Naast verschillende soorten isolatie, zoals bodemisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie en dakisolatie, zijn er ook verschillende soorten isolatiematerialen. Dat zijn de materialen waarmee een bodem, vloer, spouw, muur, gevel of dak wordt geïsoleerd. Isolatiemateriaal is het meest bekend voor zijn toepassing van thermische isolatie (het vasthouden van warmte), maar er is ook geluidsisolatie en akoestische isolatie. Grofweg kunnen we isolatiemateriaal onderverdelen in isolatiebeton, isolatiedekens, isolatieplaten, spuitisolatie, inblaasisolatie en isolatieglas, beter bekend als dubbelglas. Isolatie kan gemaakt zijn van minerale grondstoffen, kunststof of duurzaam isolatiemateriaal.

Overzicht van isolatie soorten

Er zijn dus ontzettend veel verschillende soorten isolatiemateriaal. Maar welke isolatiematerialen kun je nou het beste gebruiken? Dat hangt helemaal af van het soort isolatie dat je wilt laten uitvoeren. Voor thermische isolatie hebben we het onderstaande overzicht gemaakt van de meest voorkomende isolatiematerialen. Dat zijn isolatiebeton, isolatiechips, isolatiedekens, isolatieparels, isolatieplaten, isolatieschelpen, isolatieschuim en isolatievlokken. Daaronder vallen vaak weer andere materialen. Zo kun je bij isolatieplaten bijvoorbeeld kiezen voor platen van PUR, PIR, XPS of EPS. Elk type materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen en prijzen.

1. Isolatiebeton

Isolatiebeton is cement waarin isolatiemateriaal is verwerkt. Het wordt gebruikt voor het isoleren van de vloer, maar het werkt minder isolerend dan ander isolatiemateriaal. Daarom is het eigenlijk geen volwaardige vorm van isolatie. Doorgaans wordt het dan ook enkel als aanvulling op vloerisolatie gebruikt. Toch kan met isolatiebeton een betere isolatiewaarde worden bereikt, dan wanneer er alleen gewoon beton gebruikt zou worden. Isolatiebeton wordt ook wel isolatiechape genoemd en is verkrijgbaar in verschillende soorten, bijvoorbeeld in de vorm van cement dat is gecombineerd met en korrels van piepschuim of pur.

2. Isolatiechips

Isolatiechips zijn kleine vormpjes van piepschuim. Doordat ze bestand zijn tegen schimmel en een vochtremmende werking hebben, zijn chips ideaal voor het isoleren van een natte bodem of kruipruimte. Deze vorm van inblaasisolatie is qua werking gebaseerd op de isolatieschelpen en kan gezien worden als de moderne variant daarvan. De chips zijn slechts een paar centimeter groot en daardoor makkelijk aan te brengen. Bovendien zijn isolatiechips goedkoper dan andere isolatiematerialen. De chips worden daarom ook regelmatig gebruikt als vulmateriaal in verpakkingsdozen voor het versturen van (breekbare) objecten.

3. Isolatiedekens

Isolatiedekens zijn rollen van zacht isolatiemateriaal. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes, breedtes en diktes en worden gebruikt voor isolatie van vloeren, muren en daken. Isolatiedekens worden ook wel isolatiematten genoemd en worden zoal gemaakt van glaswol, rotswol, houtwol, steenwol, schapenwol, hennepwol of cellulose (gerecycleerd krantenpapier). Dankzij de flexibele vorm zijn isolatiedekens licht in te drukken waardoor ze tussen alle metalen en houten constructies, spanten en kepers kunnen worden geklemd. Naast een thermische isolatie bieden de matten ook een redelijke geluidsisolatie.

4. Isolatieparels

Isolatieparels zijn zeer kleine korrels van piepschuim. Ze worden gebruikt voor de isolatie van wanden, vloeren en kruipruimtes. De kwaliteit van deze vorm van inblaasisolatie wordt vooral bepaald door de grootte en de vorm van de parels. Zo zijn isolatieparels door hun kleine omvang uiterst geschikt voor lage kruipruimten. De kleine korrels bewegen zich namelijk gemakkelijk rond afvoerbuizen en leidingen en komen tot in de kleinste hoekjes. Naast een hoge thermische isolatie zorgen isolatieparels ook voor akoestische isolatie. En bovendien is het erg geschikt tegen ongedierte. Isolatieparels worden ook wel isolatiekorrels of EPS-korrels genoemd.

5. Isolatieplaten

Isolatieplaten zijn platen van samengeperst isolatiemateriaal. Het is zonder meer een van de meest gebruikte vormen van isolatie. De platen zijn er in allerlei maten en van diverse materialen. Denk bijvoorbeeld aan EPS, PIR, PUR en XPS, maar ook aan steenwol, glaswol, geëxpandeerde kurk, enzovoorts. Eigenlijk zijn er van bijna elke isolatiematerialen wel isolatieplaten beschikbaar. Elk type isolatieplaat heeft echter zijn eigen en unieke kenmerken en toepassingen. Afhankelijk van het type isolatieplaat, kan deze vorm van isolatie gebruikt worden voor het isoleren van de bodem, kelder, vloer, wand, spouwmuur en het dak.

6. Isolatieschelpen

Isolatieschelpen zijn schelpen die worden opgevist uit de zee. Ze worden al honderden jaren gebruikt voor isolatie van gebouwen. Schelpen sluiten namelijk vocht op in het onderste deel van de schelpenlaag, waardoor het een ideale vorm van isolatie is bij een vochtige bodem of kruipruimte. Schelpen bestaan uit kalk en worden zeer langzaam door de bodem afgebroken. Isolatieschelpen zijn zodoende de enige vorm van isolatie die 100% natuurlijk is. De schelpen worden via een slang in de kruipruimte geblazen en overtreffen de levensduur van elke woning. Echter genieten isolatiechips en -parels vandaag de voorkeur.

7. Isolatieschuim

Isolatieschuim is een vorm van spuitisolatie dat op een oppervlakte of in de spouw wordt gespoten. Het is de makkelijkste, snelste en meest efficiënte manier om te isoleren. Het schuim vult namelijk de kleinste kieren, naden, spleten en hoeken, waardoor het isolatiemateriaal op alle plekken komt. Er zijn verschillende soorten schuimisolatie. Denk aan gespoten pur en glaswol of bijvoorbeeld icynene. Elke schuimsoort heeft zijn eigen voor- en nadelen. Afhankelijk van het type schuim kan het gebruikt worden voor de isolatie van muren, gevels, vloeren, plafonds en daken. Isolatieschuim wordt ook wel bouwschuim of montageschuim genoemd.

8. Isolatievlokken

Isolatievlokken zijn kleine droge stukjes isolatiemateriaal. De vlokken worden met lucht in een holle constructie geblazen, zoals een muur, vloer of dakwand. Bij isolatie van het dak wordt een kleefstof toegevoegd zodat het isolatiemateriaal blijft plakken. Je kunt onder andere kiezen voor glaswol, houtvezel en cellulose inblaasisolatie (papiervlokken gemaakt van gerecycleerd krantenpapier). Doordat isolatievlokken zeer klein zijn, is deze vorm van inblaasisolatie erg handig voor ruimtes en plekken die moeilijk bereikbaar zijn. Zodoende zijn isolatievlokken ook interessant als na-isolatie. Isolatievlokken zijn niet geschikt voor natte of vochtige plekken.

Prijzen isolatiemateriaal

IsolatiemateriaalAantal m²Prijs*
Isolatiebeton1 m²€15 – €20
Isolatiechips1 m²€15 – €20
Isolatiedekens1 m²€15 – €20
Isolatieparels1 m²€15 – €25
Isolatieplaten1 m²€15 – €30
Isolatieschelpen1 m²€15 – €20
Isolatieschuim1 m²€15 – €30
Isolatievlokken1 m²€15 – €20
*inclusief btw

Hierboven zie je de kosten van isolatiematerialen per vierkante meter exclusief montage. Zoals je kunt zien, lopen de isolatiemateriaal prijzen behoorlijk uiteen. Dat komt omdat elk type isolatiemateriaal weer kan worden onderverdeeld in andere isolatiematerialen. Ben je op zoek naar de gemiddelde kosten inclusief plaatsen? Bekijk dan de isolatie kostprijs. Of wil je specifiek weten wat isolatie in jouw situatie kost? Vraag dan een offerte aan via het onderstaande contactformulier. Je krijgt dan een prijsopgave op maat met de exacte prijzen. Het is bovendien gratis en vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Gratis offerte op maat

💬 Gratis advies